Vitamín K je rozpustný v tucích a patří mezi méně známé vitamíny. Ovšem jeho působení v organismu má důležitou úlohu, takže si postupně nachází své pevné místo mezi důležitými doplňky stravy. Dělíme ho na vitamín K1, K2 a K3. Z hlediska sportovního výkonu, zdraví kostí a svalů nás nejvíce zajímá vitamín K2.
Vitamín K přispívá ke správné srážlivosti krve, napomáhá činnosti jater a vstřebávání vápníku. Jeho nedostatek může být signalizován například nadměrným krvácením z nosu nebo příliš silnou menstruací. Při dostatečném příjmu vitamínu K je pozitivně ovlivňována kvalita a pevnost kostí. Hodí se tedy jako výborný doplněk při užívání vitamínu D a vápníku. Dostatečný přísun vitamínu K2 napomáhá i zmírnění svalových křečí, takže by měl mít své místo mezi suplementy tvrdě trénujících jedinců.
Část vitamínu K je v těle syntetizována bakteriemi ve střevě. Z toho vyplývá, že výrazný nedostatek vitamínu K může být spojený s užíváním antibiotik. Problematické je hlavně dlouhodobé užívání, kdy je vhodné doplňovat vitamín K v jiné formě. Pokud máte podezření na výraznější nedostatek, nechte si zhotovit testy.
Vitamín K1 získáme hlavně ze zelené listové zeleniny a přispívá hlavně ke správné srážlivosti krve.
V případě vitamínu K2, který napomáhá zdraví kostí a správné funkci kardiovaskulárního systému a podporu imunitního systému, se často jedná o doporučovaný doplněk stravy. Dále existuje několik různých podtypů lišících se svou reaktivitou v organismu. Velmi dobře vstřebatelná a využitelná je forma K2-MK-7 s delším řetězcem. Kromě vysoké biologické reaktivity v organismu je výhodou i delší poločas rozpadu, který je až 72 hodin, takže se postupně efektivně využije téměř většina dodané dávky.