Jaký je rozdíl mezi předtréninkovým a potréninkovým jídlem?

lamas525
6. 2. 2019

Potraviny a stravování nemůžeme vnímat pouze na základu vhodné/nevhodné. Daleko důležitější ukazatel pro efektivní přeměnu postavy spojenou s nabíráním svalové hmoty a spalováním tuku je jednotlivé časování potravin. Tématu časování potravin jsme se dotkli již ve článku o sacharidech. Za bezvýhradně vhodný nepovažuji ani jeden z extrémů. Ať už jde o panické přejídání sacharidy za účelem maximální hmoty, nebo psychiku rozkládající dlouhodobé nuly.

Pokud jde o rozdíl mezi předtréninkovým a potréninkovým hlavním jídle, největší rozdíl dělá stav hormonů v těle.

V časovém období před tréninkem nemáme reakcí na předchozí aktivitu vytvořeno anabolické prostředí. Hormony jsou v klidu. Pokud nejsme po aktivitě a lidskému tělu přesto dodáme velké množství energie z přijaté potravy (velké množství sacharidů), tělo si s nimi nedokáže poradit a plně je využít. Určitou část využije jako okamžitou energii, určitou část pro svalový glykogen, ale převážné množství zůstane nevyužito. Tělo kvůli přebytečnému množství nevyužitelné energie bude v situaci, kdy pro něj během tréninku bude složitější spalovat tuk. Ne nadarmo se říká, že nejlepší spalovač není žádný z doplňků stravy, ale právě eliminace příjmu sacharidů před tréninkem.

Předtréninkové hlavní jídlo by tedy kromě kvalitního zdroje bílkoviny (maso, vejce) mělo obsahovat sacharidově chudší přílohu, která bude mít nižší glykemický index.

Tělo díky tomu přijaté živin využije především jako zdroj energie a nebude je ukládat. Zároveň se vyhneme většímu nárůstu a poklesu hladiny inzulínu. Vhodnou přílohou z tohoto pohledu jsou batáty, vařené brambory, fazolky, nebo zelenina.

Po náročné fyzické aktivitě je situace zcela odlišná. V těle je vytvořeno daleko anaboličtější prostředí, které umožňuje tělo využít daleko větší množství přijatých živin. Zvlášť pokud jsou vaše tréninky tvrdé a intenzivní, tělo po větším množství vydané energie nekouká tolik po zdroji. Chce energii zpět. Z toho důvodu je v potréninkovém hlavním jídle ve volbě příloh větší svoboda. Můžete si dopřát rýži, těstoviny i další vysoko-sacharidové přílohy. Tělo si s nimi poradí. A díky potréninkovému hormonální prostředí nedojde k výrazným poklesům a nárůstům hladiny inzulínu, které způsobují únavu a absenci energie. Tvrdě makejte a váš potréninkový výběr jídla bude svobodnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Posilka.cz je web, který má velkou historii a je tu s námi již přes 10 let. Našim cílem je pomoct všem začínajícím i pokročilým cvičencům, aby zbytečně neztrácely čas i své nervy, při budování své vysněné postavy. Najdete zde velké množství článku na všechny témata ohledně cvičení, stravy a suplementace.
FACEBOOK
27 247 fanoušků
INSTAGRAM
2 286 sledujících
YOUTUBE
11 545 fanoušků
Web design & code WordPressak 
chevron-down