Protein, preworkout, BCAA, kreatin, glutamin. Klasické suplementy již znáte od A do Z a zleva doprava. Nejzákladnější doplňky stravy se přízni nadšenců fitness životního stylu těší již velmi dlouho. Hluboko pod radarem lidského oka, mimo světla reflektorů, se často nacházejí minimálně srovnatelně důležité suplementy. A my si dnes představíme jeden z nich – hořčík.
Když se řekne hořčík, co se vám vybaví? Minerál, křeče, chemie. Horčík ve skutečnosti je v lidském těle zodpovědný za celou řadu procesů. Mimo výše zmíněné ochrany proti křečím rovněž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k udržení normálního stavu kostí a zubů, k vyrovnanému energetickému metabolismu a také přispívá k normálním psychickým funkcím.
Nedostatek hořčíku se projevuje nespavostí, nedostatkem energie, ponurou náladou, absencí “životního nadšení“. Chlap se zkrátka necítí jako chlap a chybí mu zdravá agresivita a sebevědomí. Vedlejších účinků může být mnoho.
Pokud se pustíme do výběru, zajímat nás budou dva klíčové aspekty. Vstřebatelnost a kvalita. Mezi nejpoužívanější a nejkvalitnější formy horčíku patří Bisglycinát, Malát, Citrát a Glukonát. Citrát je nejdostupnější, Bisglycinát a Malát nejkvalitnější. Pokud máte možnost, sáhněte po jedné z těchto dvou možností.
Podle nejrůznějších statistik mají až 3/4 populace méně hořčíku, než je doporučeno.
Ideální doba na použití je ráno po probuzení a večer před spaním. Malát je lepší po probuzení, Bisglycinát před spaním, Citrát můžete v obou časech. Ideální denní dávka je mezi 300-400 mg.
Existuje několik dalších forem jako například síran hořečnatý, uhličitan hořečnatý, oxid hořečnatý, nebo hydroxid hořečnatý všechno to jsou anorganické formy, které mají za úkol pomoct s konkrétními problémy, nikoliv doplnit deficit horčíku v těle a nedoporučujeme je mají nízkou využitelnost!
Problém číslo 1. Celosvětový nedostatek horčíku u lidské populace je velmi propírané téma. Podle nejrůznějších statistik mají až 3/4 populace méně hořčíku, než je doporučeno. Může za to celá řada faktorů. Průmyslově zpracované potraviny, neaktivní styl života, nezdravé stravování, pasivní/aktivní kouření, stres, alkohol. To vše poznamenává hladinu hořčíku v těle. Obyčejně se pro lepší hladinu hořčíku doporučuje konzumovat dostatek zeleniny, ryb a zdravých tuků.