Jaký hořčík je nejlepší ? Kdy ho brát a kolik ?

michal
5. 9. 2022

Protein, preworkout, BCAA, kreatin, glutamin. Klasické suplementy již znáte od A do Z a zleva doprava. Nejzákladnější doplňky stravy se přízni nadšenců fitness životního stylu těší již velmi dlouho. Hluboko pod radarem lidského oka, mimo světla reflektorů, se často nacházejí minimálně srovnatelně důležité suplementy. A my si dnes představíme jeden z nich - hořčík.

K čemu je dobrý ?

Když se řekne hořčík, co se vám vybaví? Minerál, křeče, chemie. Horčík ve skutečnosti je v lidském těle zodpovědný za celou řadu procesů. Mimo výše zmíněné ochrany proti křečím rovněž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k udržení normálního stavu kostí a zubů, k vyrovnanému energetickému metabolismu a také přispívá k normálním psychickým funkcím.

Nedostatek hořčíku se projevuje nespavostí, nedostatkem energie, ponurou náladou, absencí “životního nadšení“. Chlap se zkrátka necítí jako chlap a chybí mu zdravá agresivita a sebevědomí. Vedlejších účinků může být mnoho.

Jaké formy používat?

Pokud se pustíme do výběru, zajímat nás budou dva klíčové aspekty. Vstřebatelnost a kvalita. Mezi nejpoužívanější a nejkvalitnější formy horčíku patří Bisglycinát, Malát, Citrát a Glukonát. Citrát je nejdostupnější, Bisglycinát a Malát nejkvalitnější. Pokud máte možnost, sáhněte po jedné z těchto dvou možností.

Podle nejrůznějších statistik mají až 3/4 populace méně hořčíku, než je doporučeno.

Kdy ho používat?

Ideální doba na použití je ráno po probuzení a večer před spaním. Malát je lepší po probuzení, Bisglycinát před spaním, Citrát můžete v obou časech. Ideální denní dávka je mezi 300-400 mg.

Jakým formám se vyhnout?

Existuje několik dalších forem jako například síran hořečnatý, uhličitan hořečnatý, oxid hořečnatý, nebo hydroxid hořečnatý všechno to jsou anorganické formy, které mají spíše řešit  konkrétní problémy, nikoliv doplnit deficit horčíku v těle a nedoporučujeme je mají nízkou využitelnost!

Kde ho nalezneme ve stravě?

Problém číslo 1. Celosvětový nedostatek horčíku u lidské populace je velmi propírané téma. Podle nejrůznějších statistik mají až 3/4 populace méně hořčíku, než je doporučeno. Může za to celá řada faktorů. Průmyslově zpracované potraviny, neaktivní styl života, nezdravé stravování, pasivní/aktivní kouření, stres, alkohol. To vše poznamenává hladinu hořčíku v těle. Obyčejně se pro lepší hladinu hořčíku doporučuje konzumovat dostatek zelenin, ryb a zdravých tuků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Posilka.cz je web, který má velkou historii a je tu s námi již přes 10 let. Našim cílem je pomoct všem začínajícím i pokročilým cvičencům, aby zbytečně neztrácely čas i své nervy, při budování své vysněné postavy. Najdete zde velké množství článku na všechny témata ohledně cvičení, stravy a suplementace.
FACEBOOK
27 247 fanoušků
INSTAGRAM
2 286 sledujících
YOUTUBE
11 545 fanoušků
Web design & code WordPressak 
chevron-down