Kyselina listová patří mezi ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B, takže bývá často označována i jako vitamín B9 či B11. Na molekulární úrovni se v těle účastní několika důležitých procesů a přispívá k jejich běžnému a správnému průběhu. Podívejte se, co všechno ovlivňuje, jak poznat její nedostatek a z jakých zdrojů doplnit doporučenou denní dávku.
Kyselina listová napomáhá k normální syntéze aminokyselin a správnému fungování imunitního systému. Dostatečným přísunem kyseliny listové přispíváte ke snížení vyčerpání a únavy a správné funkci psychiky. Napomáhá také správné a dostatečné krevní tvorbě. Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu, což může ovlivňovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Zejména důležitý je vitamín B9 v těhotenství, kdy přispívá k růstu zárodečných tkání a účastní se procesu dělení buněk.
Nedostatek kyseliny listové se může projevit různě, přičemž většina příznaků může mít původ i v nedostatku jiného vitamínu či minerálu. Signálem pro doplnění kyseliny listové může být depresivní nálada, necitlivost v končetinách či silná únava s neustálým pocitem neodpočinutí. Příznakem nedostatku mohou být i oslabené svaly a celková svalová slabost spolu s výrazně pomalejší regenerací po tréninku.
Kyselina listová je esenciálním vitamínem, který si tělo nedokáže samo vyrobit. Je tedy důležité přijímat dostatečné množství z potravy, případně z vhodných doplňků stravy. Výjimkou je pouze malé množství syntetizované střevními bakteriemi.
Protože všechny výše uvedené problémy mohou mít více příčin, je vhodné zařadit multivitaminový přípravek s obsahem kyseliny listové. Vstřebatelnost z potravinových doplňků dosahuje u kyseliny listové až 100 %.
Podstatným zdrojem kyseliny listové jsou běžné potraviny, jako například zelená listová zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, vejce, kvasnice a játra. Prevencí proti deficitu tohoto vitamínu je pestrý a vyvážený jídelníček s dostatečným zastoupením těchto potravin.