Jaro je tady a s ním přichází čas přitvrdit a dostat tělo před létem do uspokojivé podoby. A nebyla by to dieta, pokud bychom nezačali v kuchyni. Pojďme se podívat na 5 skrytých sabotérů, kteří můžou negativně ovlivňovat vaši dietu.
Že se máme vyhnout většímu množství cukrů obecně, to už víme. Co možná nevíme je fakt, že i přírodní sladidla jako med, javorový sirup a další mají svá úskalí. Větší podíl cukrů v krvi obyčejně vede k nabírání váhy, později cukrovce a dalším civilizačním chorobám. Americká "Heart" asociace doporučuje denně 100 kcal cukrů. A speciálně upozorňuje na cukry, které nevidíme na první pohled. Ochucené jogurty, další mléčné produkty, omáčky na špagety, dresinky na salát, cereálie. To vše může ve větším množství zvyšovat podíl cukrů ve stravě.
Podle manchesterské studie jsou mléčné produkty jedním z nejvíce nenápadných škodilů v dietě. Saturované tuky údajně nespalujeme jako energii tak lehce, jako ty nesaturované. Co je ovšem nutné zdůraznit, podíl mléčných výrobků a jejich použití do diety hodně ovlivňuje vaše dosavadní tolerance a intolerance na laktózu.
Oříšky se v nejnovějších dietách a jídelníčcích těší velké oblibě. Svým způsobme oprávněně. Jsou dobrý zdrojem tuku, která nám pomáhá absorbovat do těla vitamíny, A, D, K, E. Většině z nás ale stačí zhruba 50-70 gramů tuků, abychom splnili "denní limit". Proto oříšky určitě ano, ale nepřehánět s množstvím.
Spousta restaurací a obchodů s oblibou servíruje a nabízí gluten-free menu a potraviny. Jsou tyto jídla opravdu zdravé? Často je na úkor obyčejné přípravy používaní například škrob, což může být sice gluten-free, ale určitě ne unhealty-free. Pokud se chcete vyhnout cukrům, držte se zeleniny, kvalitních proteinů a vyzkoušejte věci jako je quinoa, amarant a další.
Určitě víte, že olivový, kokosový a další oleje mají pro naše tělo řadu pozitiv. Přesto musíme upozornit, že nic se nemá přehánět. Nedávné studie doporučují při vaření používat spíše variantu oleje ve spreji, který zamezí nadměrnému užití.