Biodostupnost - zvyšte vstřebatelnost suplementů

lamas525
13. 2. 2019

Nezáleží na tom, jaké látky potravina obsahuje, pokud je vy nedokážete vstřebat. Jméno hry je biodostupnost.

Například můžete pít nízkotučné mléko, do kterého se uměle přidávají vitamíny A a D.

Ty jsou ale rozpustné jen v tucích, takže je tělo náležitě nevstřebá, pokud v blízkosti takového mléka nenaplánujete nějaké tučné jídlo.

Biodostupnost je podle definice stoprocentní, když se dávka podá rovnou do žíly.

Protože musí nejprve přecházet přes trávicí trakt a pak přes játra, jsou orální steroidy (methandienón, stanozol...) obvykle mnohem toxičtější, než ty injekční. Špatně informovaní začátečníci je přesto často volí ze strachu z jehel.

DOPLŇKY STRAVY AŽ 4X ÚČINNĚJŠÍ

V těle funguje enzym, který má rozkládat chemikálie na jejich neaktivní formy (snižuje biodostupnost). Grapefruitový džus obsahuje bergamottin, který tento enzym inhibuje. Stačí něco přes dvě deci grapové šťávy, a množství některých chemikálií ve vašem krevním oběhu se zvýší až čtyřnásobně!

Nevíme přesně, na které látky efekt funguje a na které ne.

Rozhodně se ale vyplatí zapíjet grapefruitovým džusem své suplementy! Některé díky tomu přinesou větší výsledky. Naopak byste riskovali, pokud byste s grepy užívali léky - mohly by zaúčinkovat až příliš silně.

Jablečné ani pomeračnové džusy stejný efekt nevyvolávají.

Obecně jsou spíše nezdravé. Obsahují totiž hromadu ovocného cukru, narozdíl od celých jablek a pomerančů ale žádnou vlákninu. Fruktóza se bez ní velice rychle absorbuje, způsobí inzulínový šok a nevyužitá energie se uloží do tuku. Grapefruitový džus naštěstí není tak sladký.

Preferujte tedy celé ovoce a džusům se vyhněte. Výjimkou je grepový - s tím zapíjejte suplementy, aby lépe fungovaly, nikoli ale léky od doktora.

Postavte zavíratenou láhev s džusem rovnou k suplementům. Když ráno vstanete, zapijte s ní svůj rybí olej (tuky pomohou se vstřebáním zbytku), multivitamín obsahující D3 a zinek... Pak dejte vařit vejce...

ABY SACHARIDY STÁLY NA VAŠÍ STRANĚ

Jednou z největších nevýhod agesivních objemových fází je vzrůstající inzulínová rezistence. Někdo je netrpělivý a chce si velikost za každou cenu „vyžrat“. Po určité době přejídání se sacharidy (zvlášť nekvalitními, a zvlášť když je konzumuje kdykoli) svaly sníží svou citlivost na inzulín. Každý týden víc a víc energie jde do tuků, a ne do svalů.

Pokud jste v kalorickém přebytku, právě citlivost na inzulín rozhodne, co z přírustků bude libové maso, a co špek.

Inzulínovou senzitivitu můžete vylepšit několika způsoby. Cyklujte sacharidy - vnímejte je hlavně jako odměnu po tréninku. Nenechte tělesný tuk stoupnout příliš vysoko. A zařaďte nutrienty, které vám se situací pomůžou. Jedním z nich je jablečný ocet.

Kyselina octová potlačuje aktivitu disacharidázy a dává jí podobné účinky, jaké normálně mají léky proti cukrovce. V jedné studii se povedlo zvýšit citlivost na inzulín hodinu po jídle o celých 34%.

Jiná studie smíchala cukrovkáře druhého typu, pacienty s prediabetickými příznaky a úplně zdravé lidi. Všem vědci před jídlem podávali jablečný ocet.

Hodnoty krevního cukru všech účasníků se zlepšily více než u skupiny, která místo octu dostávala placebo.

Diabetici se zlepšili o 25% a prediabetici překonali původně zdravou skupinu, když hodnoty glukózy v krvi snížili skoro na polovinu.

Ve třetí studii stačilo podávat diabetikům dvě lžíce octa před spaním, aby se jejich ranní hodnoty zlepšily o 4 až 6%.

Stejně jako jiné zkvašené potraviny přináší ocet spoustu zdravotních benefitů. Skládá se z vitamínů, působí proti plísním a zlepšuje imunitu. Zejména pokud se dostanete k domácímu, bude obsahovat mnoho přátelských bakterií, které pomohou s trávením.

Proto přidávejte ocet, kam jen můžete. Hodí se například jako dresing do salátů. Průběžně ho můžete pít, když trochu přilijete do sklenice vody. S octem se také marinuje maso (a to chcete vždycky, aby bylo zdravě kořeněné a chutnalo lépe). Pokud vás čeká jídlo se spoustou sacharidů nebo dokonce cheat meal, dejte si před tím dvě octové lžičky. Zajistíte si tak, že budou sacharidy pracovat pro vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Posilka.cz je web, který má velkou historii a je tu s námi již přes 10 let. Našim cílem je pomoct všem začínajícím i pokročilým cvičencům, aby zbytečně neztrácely čas i své nervy, při budování své vysněné postavy. Najdete zde velké množství článku na všechny témata ohledně cvičení, stravy a suplementace.
FACEBOOK
27 247 fanoušků
INSTAGRAM
2 286 sledujících
YOUTUBE
11 545 fanoušků
Web design & code WordPressak 
chevron-down