Posilka.cz - Filip Grznár

Ovlivňuje rychlost konzumace jídla vaše výsledky?

před 65 dny
Přečteno 1447x
0 komentářů

Dobře už víme, že strava bude vždy alfou a omegou našich dosažených výsledků. A nejde ani tak o restrikci na zdravé/nezdravé potraviny, ale i o dílčí úpravy. Časování sacharidů, konzumaci zdravých tuků, optimalizaci hormonů v těle, zlepšení citlivosti na inzulín. A právě zlepšení citlivosti na inzulín má přímou koleraci na téma dnešního článku.

O co ve zkratce jde. Laicky řečeno, individuální citlivost na inzulín ovlivňuje jaké množství sacharidů/cukrů můžeme sníst, aniž by nám to zvedlo hladinu inzulínu. Čím větší citlivost, tím lépe pro nás. Můžeme toho sníst více, aniž by se nám to ukládalo přímo do podkožních tukových zásob. Tělo si s tím poradí a dokáže to využít jako okamžitou energii a svalovou výplň. Lidé s horší citlivosti na inzulín trpí na měkké svaly a okamžité ukládání.

Každopádně, nemusíte zoufat. S citlivostí na inzulín se dá pracovat. Do jisté míry si ji totiž negativně ovlivňujeme především sami. Špatným časováním sacharidů, konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin, nedostatkem pitného režimu, alkoholem, pasivním i aktivním kouřením. A právě dnešním tématem.

Ano, i rychlost konzumace vaše jídla ovlivňuje vaší citlivost na inzulín. Žijeme ve spěchu. Ráno vstáváme na poslední chvílí, snídame vestoje, v tramvaji nebo po cestě do práce. Jídlo se do sebe snažíme dostat co nejrychleji. A právě v tu chvíli náš organismus trpí. Vlivem příliš rychlé konzumace, nestíháme potravu zpracovávat. Tělo nemá dostatek času, aby příslušné hormony a peptidy dokázali potravu zpracovat. Díky tomu se nestíhá uvolnit inzulín a živiny končí na špatném místě. Místo ve svalech putují do tukových zásob. Dobrým pojítkem je i fakt, že se po jídle necítíme příjemně sytí. Pocit sytosti se dostaví až po delší době.

Kromě zlepšené citlivosti na inzulín nám pomalé stravování v klidu pomůže i v dalších ohledech. Bude mít pozitivní vliv na trávení potravin. Vymizí zažívací potíže, které si často způsobujeme právě neklidným stravováním a stresem. Rychlost stravování má vliv i na hubnutí. Pokud tělo bude mít na konzumaci a trávení potraviny dostatek času, může ve zbytku dne spalovat tuk. V případě že jíme ve stresu, tělo podstatnou část dne tráví "nestrávené" zbytky potravin a ukládá je.

Zastavte se a jezte pomaleji. I když máte možná vychytaný jídelníček a sníte denně vše podle plánu, možná právě stres a spěch vám brzdí výsledky.

PODPOŘTE ČLÁNEK

DALŠÍ ČLÁNKY

Kolikrát denně máme jíst?

15. 09. 2017 v 09:14 | 3 komentářů

Kdo byl Rich Piana a jak zemřel?

04. 09. 2017 v 13:38 | 0 komentářů

Rozhovor s Jirkou Tkadlčíkem!

30. 08. 2017 v 11:54 | 0 komentářů

Je osobnost Filipa Grznára pro českou scénu přínosem?

10. 08. 2017 v 19:18 | 1 komentářů

KOMENTÁŘE

avatar